ABD Dışişleri’nden Türkiye’ye CAATSA yaptırımları iletisi: Kaldırılacak mı?

Haris

New member
Türkiye’ye savunma ve ticaret alanında yaptırım uygulayan bir hayli ülke, yaptırımlarını bir daha gözden geçirme yahut kaldırma adımlarını atmıştı. Kanada, İngiltere, İtalya, Fransa üzere ülkelerin bulunduğu ülkeler, yaptırımlardan geri adım atma sonucu alırken, ABD’nin bu noktada nasıl bir hal sergileyeceği merak ediliyor.

Türkiye’ye CAATSA uygulayan ABD’nin de geri adım atıp atmayacağı merak konusu olurken, mevzuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.

“TÜRKİYE İLE GÖRÜŞME HALİNDEYİZ”

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında “Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları kaldıracak mı?” ve “Türkiye’nin Rusya’ya yaptırım uygulamaması sorun değil mi?” sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarını kaldırmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Price, “Bunun için bir yanıtım yok. Bildiğiniz üzere, CAATSA yaptırımları kanunla mecburî kılınan bir mevzuat. Türkiye’nin S-400 sistemine sahip olması konusundaki telaşlarımız hakkında Türk müttefiklerimizle görüşme ortasındayız.” dedi.

“Yani yaptırımları kaldırmayacak mısınız?” sorusunu ise “Bunun ötesinde diyecek bir şeyim yok.” diye yanıtladı.

“TÜRKİYE ÇOK KIYMETLİ BİR ROL OYNADI”

Price, “ABD için Türkiye üzere ülkelerin Rusya’ya yaptırım uygulamayı reddetmesi kabul edilebilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi;

“Türkiye kıymetli bir NATO müttefiki. Ukrayna halkının desteklenmesi ve Rusya’dan hesap sorulmasına kıymetli katkılarda bulundu. Türkiye bir NATO müttefiki ve NATO hayli sağlam açıklamalar yaptı. NATO ülkeleri, çeşitli dayanak biçimleri konusunda fazlaca yakın bir uyum ortasında. Türkiye ayrıyeten diplomatik bir ilerleme olup olmayacağını görmek için Rusları ve Ukraynalıları bir ortaya getirmek konusunda epey değerli rol oynadı.

Ne yazık ki, ister Türkiye, ister Fransa, ister Almanya, ister İsrail ya da diğerleri, bugüne kadar üstlenilen gayretlerin hiç biri epeyce başarılı olmadı. Bu ülkelerin efor göstermemesinden değil, Rusya’nın bu çatışmayı diplomasiyle bitmiş oldurmek konusunda önemli olmamasından kaynaklı.”

“TÜRKİYE KIYMETLİ KATKILARDA BULUNDU”

Gazetecinin, “Yani Türkiye’nin Rusya’ya yaptırım uygulamamasını kabul ediyorsunuz.” tabirinin akabinde Price, “Türkiye bağlamında devam eden yaptırım ihlalleri var mı bilmiyorum fakat Türkiye değerli katkılarda bulundu. tekrar söylüyorum, Türkiye kıymetli bir NATO müttefiki ve bu bağlamda Rus saldırganlığına karşı durmuş, Ukrayna halkını desteklemek için değerli katkı sağlamıştır.” dedi.