Aliyev: “Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi”

Haris

New member
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklama nazaran Aliyev, Avrupa Birliği (AB) Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar’ı kabul etti.

Aliyev, kabulde yaptığı konuşmada, AB Kurulu Lideri Charles Michel’in arabuluculuğunda 6 Nisan’da Belçika’nın başşehri Brüksel’de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la yapan görüşme gerçekleştirdiğini hatırlattı.

GERİ DÖNÜŞ YAPILMADI

Brüksel görüşmesinin barış müzakereleri için başlangıç olduğunu, bu görüşmede barış muahedesi için çalışma kümesi ile hudut kurulu oluşturma konusunda mutabakat sağlandığını hatırlattı.

Aliyev, Ermenistan’la barış mutabakatı için müzakerelere hazır olduklarını vurgulayarak ilerleme sağlanması için tarafların mutabakatlara bağlı kalmasının ehemmiyet arz ettiğini tabir etti.

Ermenistan tarafının açıklığa kavuşturması gereken konulardan birinin Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti içindeki kara ve demir yolları konusu olduğunu belirten Aliyev, “Biz demir yolunun Azerbaycan kısmındaki 100 kilometrelik kısmının 60 kilometresini inşa ettik ve önümüzdeki yıl inşaatı tamamlayacağız. Fakat ne yazık ki Ermenistan çabucak hemen fizibilite çalışmasına bile başlamadı. Bu sürecin gecikebileceğini gösteriyor.” dedi.

Aliyev, büyük kısmını tamamladıkları kara yolunu 2023 sonunda Ermenistan sonuna ulaştıracaklarını söz ederek “Maalesef, Ermenistan Başbakanı Brüksel’deki toplantıda coğrafik koordinatları belirtmedi. Bu mevzuyu 4 Şubat’taki görüntü konferansta da gündeme getirdim lakin cevap alamadım. 6 Nisan’da bir daha yolun coğrafik koordinatlarını sordum fakat yanıt gelmedi. Umarım yakında alırız.” diye konuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın olağanlaşma süreci ve Azerbaycan’ın öne sürdüğü 5 kuralla ilgili olumlu açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Aliyev, “Bu nitekim süreçte öteki bir dönüm noktası. Artık her iki tarafın bu resmi açıklamalarından daha sonra biz önemli olduğumuzu kanıtlamalıyız.” tabirlerini kullandı.

KAYNAK: AA