Batı Kudüs’teki dindar Museviler yılbaşını kutlamadı

Haris

New member
Batı Kudüs’te günlük hayatın merkezi pozisyonundaki Yafa Caddesi’nde, dünyanın bir epey kentinin tersine, süsleme ve ışıklandırma yapılmadı.

Dindar Museviler, genel olarak kendi kültür ve dini geleneklerinde yer almayan bu etkinliklere ilgi göstermezken, saat gece yarısını gösterdiğinde Yafa Caddesi’nde günlük rutin haricinde bir hareketlilik yaşanmadı.

AA muhabirine konuşan 22 yaşındaki Itzhak, (İshak) yılbaşını kutlamadığını belirterek, “Çünkü ben Ortodoks Yahudiyim. Bizim kendi takvimimiz var, İbrani takvimine nazaran yılbaşı kutluyoruz. Çalışma günlerimiz de farklı, pazardan cumartesiye kadar. Farklı hafta sonlarımız ve farklı aylarımız var. Yeni yıl bizim için 4 ay önceydi.” diye konuştu.

Itzhak, İbrani takvimine göre yeni yıl olarak kutlanan “Roş Haşana” bayramına işaret ederek, “Biz yeni yılımızı ekseriyetle ibadet ederek geçiriyoruz. Yıl uzunluğu neler yaptığımızın ve yeni yılda neler yapacağımızın muhasebesini yapıyoruz. Bu günlerde rabbin, geçirdiğimiz yıl için bizi hesaba çekeceğine inanıyoruz.” sözlerini kullandı.

Odin Rotzin de “Ben şahsen yılbaşı kutlamıyorum. Yahudi yeni yılını kutluyorum. Zira bizim farklı takvimimiz var.” dedi. Rotzin, ülkesinde yeni yılın kutlanmasına karşı olup olmadığına ait, “Herkes kendisini ne memnun ediyorsa onu yapabilir. İbrani yılbaşında bizim 2 gün tatilimiz var., dua ediyoruz, lezzetli yemekler yiyoruz. Bunlar hoş vakit içinder.” değerlendirmesini yaptı.

Yılbaşı kutlamadığını aktaran Eli de öteki Yahudi dindaşları üzere İbrani takvimlerine uyduklarını söylemiş oldu. Bugünün kendisi için yılbaşı olmadığını lisana getiren Eli, “İsteyen kutlasın lakin ben dindarım ve yanlış buluyorum.” dedi.

KAYNAK: AA