Bir sobanın erdemleri sıcak havadan daha fazla olduğunda – Bilim Gazetesi

Mustafa

New member
Joyce Chaplin, Benjamin Franklin ile bittiğini düşündü.

James Duncan Phillips'in erken Amerikan tarihi profesörü Chaplin, “Ama sonra 1740-1741 ila 1741 ila 1741'in özellikle kötü kışını okuyordum” dedi. “Büyük limanların donma olduğu bildirildi – Boston'da, Londra'da, Venedik'te. Sonuç, nüfusun yüzde 20'sinin ölmüş olabileceği İrlanda da dahil olmak üzere birçok yerde kıttı – bu 19. yüzyılın daha ünlü büyük açlığından daha büyük bir ücret.

“Ve baştan beri, '1740 ve 1741 tarihlerini bir yerden biliyorum' diye düşünmeye devam ettim.”

Erken Amerikan Bilimi, Teknolojisi ve Tıp Uzmanı Chaplin, sonunda işleri bir araya getirdi. Bunlar, dünyaca ünlü bir bilim adamı, mucit ve devlet adamı olmaya devam eden mütevazi bir yazıcı olan Franklin'in Pennsylvania şöminesi için prototipi tasarladığı yıllardı, bir demir plaka kolonistlerinin bir araya gelip ısıtmayı iyileştirmek için ocaklarına sokabileceği bir demir plakası.

Franklin'in bilimsel katkıları üzerine yazan Chaplin, “Bu çok soğuk kış boyunca bir iklim uyarlaması olarak geliştirildi” dedi. “Tasarımın daha az odun yakması gerekiyordu, ancak sıradan bir şömineden daha sıcak bir oda yapması gerekiyordu.”

Franklin, yarım yüzyıl boyunca etkili teknolojinin en az beş ayrı iterasyonu geliştirmeye devam etti ve yakıt için ahşaptan kömüre geçti. Chaplin'in yeni yayınlanan “Franklin Sobası: İstenmeyen Bir Amerikan Devrimi”, hava, teknoloji ve konfor üzerine yeni düşünceyi katalizleyen bu mütevazı buluşu buluyor.

Bilim bölümünde de bağlı fakülte olan Chaplin ile kitabı ve 21. yüzyıl için birçok dersi sormak için oturduk. Röportaj uzunluk ve netlik için düzenlendi.

Joyce Chaplin.

Stephanie Mitchell/Bilim Personel Fotoğrafçısı

Bir yayınladın Entelektüel biyografi 2006 yılında Benjamin Franklin'in bir baskısını düzenledi. otobiyografi Birkaç yıl sonra Norton için. Sizi bu 18. yüzyıl figürüne defalarca çeken nedir?

Popüler anlayış, Franklin'in yayınladığı Almanacs'ın alter egosu olan “Zavallı Richard”. Ama bundan çok daha karmaşık. Bir Boston Chandler'ın en küçük oğluydu, elleriyle hayvansal yağdan mumlar yaparak elleriyle çalışan biriydi. Tamamen saygın ama çok seçkin olmayan bir arka plandı.

Franklin gibi bir adam için mevcut olan klasik klasik yollar, savaşı veya onu doğduğu rütbenin ötesine geçecek bir tür askeri kariyer içeriyordu. Siyaset, eğer bir ayak alabilirse. Bilim aynı zamanda popüler kültürün bir parçası haline gelmişti, Isaac Newton ve Robert Boyle büyük keşiflerinin ardından ev isimleri haline geldi.

Bence Franklin tüm bu seçeneklere baktı. Sonunda Newton'a baktı ve şöyle düşündü: “Neden bu rotayı denemiyorsun?”

Kitap Kapağı:

Franklin sobasına daha az bilinen icatlarından biri olarak adlandırmak adil mi?

Şu an için bu adil. Birçok insan Franklin'in yıldırım çubuğunu icat ettiğini biliyor. Bir noktada ilerici gözlüklere ihtiyaç duyanlar muhtemelen bifokalleri icat ettiğini biliyorlar. Diğerleri daha büyüleyici icatlarını duydular – yüzme yüzgeçleri, katlanır sandalye/kütüphanede kitaplara ulaşmak için adım dışkı. Ancak bu buluşun iklim çerçevesi göz önüne alındığında, belki de halk sobayı bilimde yaşamının merkezi olarak kucaklamaya başlayacaktır.

Franklin'in 1740 ve '41 kışında karşılaştığı çevre sorunlarını inceleyelim. Soğuk hava koşullarından daha fazlaydı.

Franklin, daha fazla yerleşimcinin geldiği, doğduğunda ve manzaraya yayıldıkça, bölgeyi ormansızlaştıracak ve yakacak odun daha pahalı ve hatta fakirlere erişilemeyeceklerinin farkındaydı. O odun çalan veya çit parçalarını söken insanların hesaplarına sahibiz.

Ancak planının en iddialı kısmı insanları her zamankinden daha rahat hale getirmekti. Ve her zamankinden daha soğuk olması, aydınlanma güveninin gerçekten ilginç bir tezahürü haline getiriyor – insanların, koşullar ne olursa olsun hayatı daha iyi hale getirmek için bilim ve teknolojiyi kullanabilecekleri.

“Atmosfer, dünyadaki zarfı tanımlamak açısından nispeten yeni bir kelimeydi ve Franklin'in iyi bir ısıtma sisteminin iç mekanda yaratabileceğini düşündüğü şey bu.”
Soba doğal dünyayı daha iyi anlamaya yardımcı oldu?

Atmosfer, dünyadaki zarfı tanımlamak açısından nispeten yeni bir kelimeydi ve Franklin'in iyi bir ısıtma sisteminin iç mekanda yaratabileceğini düşündüğü şey budur. Kendi kendine yayınlanan bir broşürde şöminesinin konveksiyon prensibi üzerinde nasıl çalıştığını açıkladı: bu hava, ısındığında genişleyecek ve yükselecek. Ve istediğiniz şey, tüm oda ısınana kadar bu katmanı katmanla yapan bir tür ısı kaynağıdır.

Ancak Franklin de bu konsepti dışarıda atmosferik fenomenleri açıklamak için kullandı. Fırtına sistemlerinin Atlantik kıyılarında nasıl hareket ettiğini açıklamak için kullandı. Sonunda Körfez Akışı'nı açıklamak için kullandı – ısıtmalı havanın Meksika Körfezi'nden ve Atlantik Okyanusu üzerinden nasıl hareket ettiğini, altındaki su akımı ile bir ilişki ile nasıl hareket ettirdi. Bu büyük ifadeleri yaparken, Franklin sık sık şöyle bir şey yazardı: “Tıpkı şöminenizden kapıya bir hava taslağı varmış gibi.” Bilimi bir okuma halkı için erişilebilir hale getirmek için mükemmel bir stratejiydi.

Franklin, yaşamın sonlarında ortadan kaldırmacılığı ile bilinir, ancak kitabınız ondan önce kölelikten kâr ettiği yollar listesine bir giriş daha ekler. Hangi yeni bilgileri ortaya çıkardınız?

Meslektaşım John Bezís-Helfa'nın “Dövme Amerika” nın (2004) Pennsylvania da dahil olmak üzere sömürgelerde bir demir endüstrisi olduğunu okumaktan biliyordum. Ayrıca, Bezís-selfa'yı okuduğumdan, bu mülklerde emeğin bir kısmını yerine getirdiklerini köleleştirdiği bir fikrim vardı.

Pennsylvania demir endüstrisinin hayatta kalan kayıtlarının çoğunu elinde tutan Pennsylvania Tarih Derneği'ne gittim ve gerçekten de Pennsylvania şöminenin çoğunu yapan demir kuruluşunda çalışan bu iki köleleştirilmiş adamı – Cesar ve Streaphon'u buldum.

Bu adamlardan biri – Streaphon – kendi özgürlüğünü almayı başardı. Bana göre, özgür olma arzusunun sabit olduğuna dair önemli bir göstergeydi. Erken Amerikan tarihinin her yerinde görülebilir.

Franklin'i sobasından kaynaklanan emisyonları en aza indirmeyi denemeye ne zorladı?

Londra gibi yerlerde pis havada dehşete düştü. Böylece, sobasının son üç versiyonunu dumanı yeniden yakmak için tasarlamaya çalıştı-aksi takdirde bacaya yükselecek dumanı ateşe göndererek.

Franklin, dumanın gerçekten yanmamış yakıt parçacıkları olduğuna dikkat çekti. Tekrar yakabilseydin, en azından daha verimlidir. Daha az yakıt harcıyorsun. Havaya daha az önemsiz koyuyorsun. Bunu yapmakla o kadar ilgileniyor ki, bir arkadaşım onu “evrensel bir duman doktoru” olduğu için kızdırıyor.

Bana göre, insan sağlığını tehlikeye atıyor gibi görünen emisyon seviyesini sorgulamak hakkında çok ilginç bir ifade. Tabii ki, 1790'daki ölümünden onlarca yıl sonra tanımlanan şey, bu emisyonların bazılarının görünmez olmasıdır. Amerikan bilimsel gözlemci ve deneyci Eunice Foote, CO'nun iklim değiştiren etkilerini belgeledi2 1856'da.

Bugünün teknogo-optimizmasını Franklin ve döneminin diğer mucitlerine bağlıyorsunuz, bu da bir iklim krizinden çıkabileceklerini düşünüyorsunuz. Kitabınız bu felsefenin mirasçıları için hangi dersleri tutuyor?

Franklin'in yanan kömürü endüstriyel anlamda doğrulamak istediğini düşünmüyorum, ancak bunu bir enerji kaynağı olarak doğruladı. Bu bana şöyle diyor: Hızlı ve bariz çözümü seçme. Ya da en azından şüpheli olun ve nasıl olduğunu izleyin.

Bu gümüş mermi fantezisine karşı dikkatli olmalıyız, atmosferden karbon sekdirmek için sadece bir şey bulmamız gerekiyor. Ya da atmosferdeki kimyasal değişiklikler çok korkunç hale gelmeden önce iklim azaltılmasının yokluğunda sürdürülebilir enerjiye geçebileceğimiz.

Birden fazla mucit, bir cihaz, bir kahramana ihtiyacımız olacak. Bir çözümün mümkün olması için çok fazla değişken vardır. Birlikte çalışan birçok çözümle kursumuzu mümkün olan en kısa sürede değiştirmemiz gerekiyor.