Çin’den Ukrayna’daki insani krizi önlemek için teklif

Haris

New member
Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Genel Konsey Toplantısı için Pekin’de bulunan Vang, burada düzenlediği basın toplantısında, dış siyaset ve dış bağlara dair sorulara cevap verdi.

Ukrayna’daki sorunun, Birleşmiş Milletler (BM) Kuralı’nın unsur ve kurallarına, tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne hürmet gösterilerek çözülmesi gerektiğine dikkati çeken Vang, milletlerarası toplumun en kıymetli evvelarinden birinin savaş niçiniyle ülkede büyük çaplı insani krizin çıkmasını önlemek olması gerektiğini belirtti.

Vang, Çin’in bu emele yönelik 6 unsurluk tekliflerini sıraladı.

birinci vakit içinderda insani yardım operasyonlarının tarafsızlık prensibine uygun bulunmasına dikkat edilmesi ve insani mevzuların siyasallaştırılmasına müsaade verilmemesi gerektiğini vurgulayan Vang, şunları kaydetti:

“İkincisi Ukrayna ortasında ve haricindeki tüm yerinden edilmiş insanlara yardım eli uzatılmalı, uygun sığınak sağlanmalı. Üçüncüsü siviller muhafaza altına alınmalı ve ikincil insani felaketlerin ortaya çıkması önlenmeli. Dördüncüsü, düzgün ve inançlı insani yardım faaliyetleri süratli, inançlı ve manisiz erişimle sürdürülmeli. Beşincisi Ukrayna’daki yabancı ülke vatandaşlarının güvenliği sağlanmalı, inançlı ayrılış ve ülkelerine dönüş imkanı sağlanmalı.”

Vang, Çin’in insani krizi önlemek üzere faaliyetlerini sürdüreceğini, Çin Kızılhaç Derneğinin Ukrayna’ya yardım gereci sağlamaya başlayacağını bildirdi.

“DİYALOG İÇİN ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRMALIYIZ”

Vang, Ukrayna probleminin tahlili için taraflar içinde diyalog şartlarının kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, “Devlet Lideri Şi Cinping, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmesinde tarafların bir an evvel barış için müzakerelere başlaması isteğini lisana getirdi. Devlet Lideri Putin buna olumlu cevap verdi. daha sonrasında Rusya ve Ukrayna tarafı iki tıp müzakere yürüttü. Umarız beklenilen üçüncü çeşit görüşmeler daha güzel sonuç verir.” dedi.

Çin’in taraflar içinde diyaloğu kolaylaştırmak üzere yapan rol oynamayı sürdürmeye ve milletlerarası taraflarla birlikte gerekli arabuluculuğu sağlamaya hazır olduğunu vurgulayan Vang, “Çin, tansiyon ne kadar yüksekse görüşmeyi sürdürmenin o kadar kıymetli olduğuna, uyuşmazlık ne kadar derinse müzakere etmenin o kadar gerekli olduğuna inanıyor.” sözlerini kullandı.

Vang, Pekin idaresinin taraflar içinde diyaloğu kolaylaştırmak üzere yapan rol oynamayı sürdürmeye ve memleketler arası taraflarla birlikte gerekli arabuluculuğu sağlamaya hazır olduğunu lisana getirdi.

KAYNAK: AA