Çocuklar Wordle oynamalı mı? — Bilim Gazetesi

Mustafa

New member
Bilim uzmanları tarafından yanıtlanan bir dizi rastgele soru.

Milyonlarca kişi oynuyor KelimeOyuncuların altı denemede beş harfli bir kelimeyi tahmin etmesi gereken popüler çevrimiçi oyun. Araştırmacıya sorduk Nadine GaabBilim Graduate School of Education'da eğitim profesörü olan Doçent, oyunun gençlerin beyinleri üzerindeki olası faydaları hakkında konuştu. Gaab'ın çalışması gelişim psikolojisi, öğrenme bilimleri ve bilişsel sinir biliminin kesişim noktasındadır.

İnsanlar Wordle'ın gençleri veya yetişkinleri daha akıllı hale getirip getirmediğini merak ediyor, ancak oyunu oynamanın genel bilişsel yeteneklerinizle pek bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Eğer bu konuda iyiyseniz, bunun nedeni okuma becerileriniz, heceleme yetenekleriniz, yazım kalıplarını tanımanız ve kelime kombinasyonlarını ezberlemeniz olabilir. Ama size söyleyebileceklerim tamamen spekülasyon çünkü bildiğim kadarıyla kimse buna bakmadı. Genel olarak hem çocuklar hem de yetişkinler için faydalı olabilecek Scrabble, bulmacalar vb. birçok okuma yazma oyunu vardır. Küçük çocuklar için, onları harflerle ve harf kombinasyonlarıyla veya okumayla ilgili herhangi bir şeyle meşgul etmek iyidir; ne kadar erken olursa o kadar iyidir.

“Küçük çocuklar için, onları harflerle ve harf kombinasyonlarıyla veya okumayla ilgili herhangi bir şeyle meşgul etmek iyidir; ne kadar erken olursa o kadar iyi.”
Üç küçük çocuğum var ve bunlardan en az biri gerçekten Wordle'la ilgileniyor. Ben de oynuyorum. İnsanlar bunu seviyor çünkü tatmin edici ve hızlı geri bildirim sağlıyor. Bu tür oyunları oynamak ilginizi çekiyorsa ve bunu yaparken eğleniyorsanız, günde saatlerinizi buna ayırıp hayatınızın diğer yönlerini ihmal etmediğiniz sürece sorun değil. Genel olarak eğitici oyunlar, çocuğun dikkatini çekmenin ve olumlu duygular uyandırmanın iyi bir yoludur ve aynı zamanda eğitimsel değer katmaktadır. Herhangi bir ders dışı etkinliğin (spor, eğlenceli oyunlar, satranç, kitap okumak vb.) çocuğun genel gelişimi açısından faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Dövüş sanatlarının, satrancın ya da fiziksel aktivitenin çocuklar üzerindeki etkisini inceleyen çalışmalar var ve araştırma, bir aktivitenin diğerlerinden daha iyi olduğunu bulamadı. Bir çocuk olumlu bir şekilde meşgulse ve aktivitenin sosyal bir bileşeni varsa ve olumlu duygular uyandırıyorsa bu iyi bir şeydir.

Genel olarak beyin her tür oyunu oynamakla aktif hale gelir. Her şey oyunun çevrimiçi mi yoksa tahtada mı olduğundan çok oyunun doğasına bağlıdır. Wordle oynadığımızda, beyinde okumayla ilgili en az dört temel alanın harekete geçtiğini tahmin edebiliriz. Bütün bu alanlar beynin sol yarıküresindedir; Bunlardan biri, Fransız bilim adamı Stanislas Dehaene'nin beynin mektup kutusu adını verdiği görsel kelime biçimi alanıdır. Beynin arka kısmında, sol yarıkürede yer alan bu alan muhtemelen insanlar Wordle oynarken devreye giriyor çünkü harfleri görüyorsunuz ve kelimeleri tanıyorsunuz. Etkinleşen diğer alanlar sözlü dil alanları ve beynin daha üst düzey alanlarıdır (özellikle alt ön lob), genellikle okuduğunuz şeyleri anlamlandırarak her şeyi daha büyük bir resme entegre etmenize yardımcı olan, genellikle okuma beyninin CEO'su olarak anılır. veya duy. Muhtemelen tüm bu alanların bir şekilde Wordle oynamakla ilgili olduğunu varsayıyorum, ancak dürüst olmak gerekirse bunun diğer herhangi bir harf oyunundan veya çocukların anaokulu sınıfında veya ikinci sınıfta yapacağı herhangi bir harf etkinliğinden çok farklı olacağını düşünmüyorum. -sınıf sınıfı. Bu aktivitelerin okuma, sözlü dil ve hafıza bileşenleri vardır ve aynı zamanda ortografik haritalama dediğimiz şeye de sahiptirler çünkü kelimeleri tahmin ediyorsanız, bir kombinasyona uyan kelimeleri bulmanız gerekir. İyi heceleyen ve hem iyi yazım haritalama hem de yazım becerilerine sahip kişiler, muhtemelen becerileri diğerleri kadar belirgin olmayan kişilere göre oyunda daha iyidirler.

Wordle veya herhangi bir kelime oyunu oynamanın iyi olduğunu söyleyebilirim, ancak bu, evde kelime oyunları oynamanız ve her gün okumanız durumunda bunun otomatik olarak yol açacağı anlamına gelmez. [your child] üstün bir okuyucu olmak veya okuma engellerini önlemek. Okumayı öğrenmek çeşitli beceriler gerektirir ve çok uzun bir sürede gelişir. Laboratuarımda yaptığımız bir çalışma, hem dil hem de okuma gelişimi için temel olan beyin alanlarının, daha anne karnındayken bile gelişmeye başladığını gösteriyor. Erken eğitimin kalitesi de bir rol oynamaktadır. Wordle, çocuklarınızla oynadığınız birçok aktiviteden biri olabilir, ancak ebeveynler bunun çocuklarını üstün okuyuculara dönüştüreceğini düşünmemelidir. Benim tavsiyem çocuğunuza her gün kitap okumanız ve erken yaşta eğlenceli harf oyunları oynamaya başlamanızdır. Laboratuvarımız, evde okuryazarlığın özellikle okumayla ilgili alanlarda beyin gelişimiyle ilişkili olduğunu gösteren çeşitli çalışmalar yaptı.

Erken çocukluğun zihinsel sağlık bileşenini sıklıkla unutuyoruz. Şunu unutmamak gerekir ki, eğer bir çocuk mutluysa ve eğitim değeri olan bir şey yapmakla ilgileniyorsa, en iyi şey onun yaptığı şeyi yapmasına izin vermektir. Çocuğunuzu her sabah dışarıda oynadığı harika oyunlardan ya da hangi aktiviteyle meşgul oluyorsa ondan uzaklaştırıp, “Günün sözünü yapmalıyız çünkü bu sizin beyin gelişiminize ya da okuma gelişiminize iyi geliyor” diyorsanız bu, bir hata. Oyunlar faydalıdır, özellikle de çocuklar bunları bir angarya olarak görmüyorlarsa.

— Bilim Personel Yazarı Liz Mineo'ya söylendiği gibi