iklim tarıma nasıl zarar verdi

acromial

New member
Şaraptan zeytinyağına kadar tarımsal üretim 2023'te hacim olarak azaldı ve daha da önemlisi temel fiyatlara katma değer (%-2) azaldı. İş birimleri de %-4,9 ile azaldı. Bu düşüş, iklim değişikliğinin tarım ekonomisi için artık giderek sürdürülebilir olmadığını vurgulayan en son Istat verileriyle de görülüyor.

Diğer şeylerin yanı sıra, istikrarsızlığın etkisi de yeniden emildi. uluslararası hammadde ve enerji ürünleri pazarlarıİklim faktörü halen devam ediyor: mahsullerde, tarımsal hizmet faaliyetlerinde ve hayvancılık sektöründe azalan hacimler.

Perakendeye genel bir bakış açısından bakıldığında, şarap (-%9,5), patates (-%6,8), meyve (-%5,3) ve zeytinyağındaki (-%5) düşüş, endüstriyel ürünlerdeki (+%6,2), tahıllardaki (+%6,2) büyümeyle tezat oluşturuyor. +%3,2 ve taze sebzeler (+%2,8). Aynı şekilde ikincil faaliyetler de artıyor (+%4,1).

Istat verileri

Istat tarafından yayınlanan ön tahmin, ekonomik eğilimi gösterdi Tarım sektörü Geçen yılda. Piyasa istikrarsızlığından kaynaklanan etkilerin kademeli olarak azalmasının temel nedeni Rusya-Ukrayna çatışmasıydı. Ancak bu eğilim esas olarak bazı iklim faktörlerinden etkilenmiştir.

Ani sıcaklık değişimleri, doğal afetler gibi sel ve kötü hava koşullarıbüyük felaketler yarattı. Halen büyüyen fiyatlar 2022 yılına kıyasla daha ılımlı bir değişim kaydetti.

Fiyatlardaki artış

Satılan ürünlerin fiyatlarında 2023'te satın alınan mallardan (+%2,3) daha yüksek bir artış (+%4,2) kaydedildi ve 2021-22 iki yıllık dönemde izlenen gidişat tersine döndü. Tarımsal hammadde ve enerji ürünlerindeki artış üretim maliyetlerini etkiledi. İş birimleri için, hem bağımsız çalışanlarda (-%6,1) hem de çalışanlarda (-%2,5) bir düşüşü yansıtan %4,9'luk genel bir düşüş tahmin ediliyor.

Mahsuller negatifti

Olumsuz iklim koşulları üretimi olumsuz etkiledi. Ortalamanın altındaki bahar sıcaklıkları ve rekor kıran yaz sıcak hava dalgaları durumu daha da kötüleştirdi. Bunda ayrıca yağış eksikliği ve sonbahar ve kış aylarındaki kuru iklim de suç ortağıdır.

Kötü hava koşullarından etkilenen bölgeler Emilia Romagna, Marche, Toskanaen çok acı çekenler onlar.

Ancak tarım dışı ikincil faaliyetlerde %4'ün üzerinde bir artış kaydedildi. Özetle, tarım turizmi ve yenilenebilir enerji üretiminin yönlendirdiği tek olumlu olanlar bunlar. Satılan ürünler (çıktı) ve satın alınan ürünler (girdi) fiyatlarındaki ortak eğilim, yıl içinde tarım sektörü ticaret hadlerinde iyileşmeye yol açtı.

Avrupa'ya genel bakış

A Avrupa'ya genel bakış Tarım ekonomisinin performansına bakıldığında üretim hacminde en dramatik düşüş Yunanistan, İspanya, Danimarka ve Hollanda'da görüldü. Büyüme, 96 milyar avro ile sektörde lider olan Fransa'da kaydedildi, onu 76,3 milyar avro ile Almanya ve 73,5 milyar avro ile İtalya takip ederek 2022'ye göre +%2,7 artış kaydetti.

Ayrıca Istat verileri, tüm Avrupa ülkeleri için ara tüketim değerinde %1,5'lik bir düşüş olduğunu bildiriyor. Kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları AB27 için ortalama %1 düştü; en önemli düşüşlerin olduğu ülkeler arasında İspanya, Hollanda ve Almanya, ancak yukarıya doğru farklılıkların olduğu ülkeler arasında Portekiz, Fransa ve İtalya yer aldı.

Ara tüketimin yıl içindeki etkisi bir miktar zayıfladı Üretim değeri: AB27 genelinin %58,4'ünü oluşturdular (2022'de %58,9), Danimarka, Polonya, Portekiz ve Hollanda'da daha yüksek yüzdelerle, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Romanya'da ise AB27 ortalamasından daha düşük. Ancak tarımdaki işgücü verimliliği, AB27 için 2023 yılı için negatif bir değere (-%6,6) geri dönüyor. En önemli düşüşler Danimarka (-%25,9), Polonya (-%23,1) ve Fransa'da (-%14,4) kaydedildi. Ancak olumlu bir eğilim sadece İspanya (+%11,1), Portekiz (+%9,9) ve İtalya (+%4,2) için gözlendi.