İsrail’den provokatif yeni Yahudi yerleşim ünitesi iletisi

Haris

New member
İsrail’deki koalisyon hükümetinin ortağı Mavi-Beyaz İttifakı başkanı Gantz, ulusal bir radyoya verdiği röportajda, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim ünitesi faaliyetleriyle ilgili konuştu.

Nablus’a bağlı Beyta köyü karşısında Yahudi yerleşimcilerin kişisel teşebbüsle kurduğu ve daha sonra boşaltılan İsrail nezdinde de yasa dışı kabul edilen Evyatar yerleşim ünitesine işaret eden Gantz, “Evyatar’daki her taşı ve patikayı bilirim. (İsrail ordusuna bağlı) Sivil Yönetim’de bir müddetç tamamlayacağız, umarım ki ilerleyen günlerde bitmiş olur.” dedi.

Gantz, Filistinlilerin yoğunlukta yaşadığı Batı Şeria’da yerleşim inşaatlarının devam edeceğini belirtti.

İsrail basınına göre Gantz, Beyta köyünün karşısındaki yasal statüye sahip olmayan Evyatar’da bir Tevrat okulu kurulması ve buraya tüzel statü tanınması konusunda da hazırlık yapıyor.

İsrail Savunma Bakanı Gantz, Filistin Devlet Lideri Mahmud Abbas ile yüz yüze görüşmesine ait ise şunları söylemiş oldu:

“Abbas ile buluştuğumda yalnızca ona ikramlar vermiyorum. Taleplerim de oluyor, öteki faaliyetlerimi iptal etmiyorum. Yerleşim inşaatlarını durdurma yok, bu yanlışsız değil. Şu ana kadar 8 bin konutu onayladım. Yüksek Planlama Kurulu yakında toplanacak ve daha fazla yere onay verecek.”

– İSRAİL’DE KOALİSYON HÜKÜMETİNDE “YETERİNCE SAĞ DEĞİL” ÇATLAĞI

İsrail’de 8 partinin bir ortaya gelerek oluşturduğu koalisyonda geçen hafta Başbakan Naftali Bennett’in liderliğindeki Yamina Partisinden bir milletvekili, “hükümetin gereğince sağda olmadığı” sebebi öne sürülerek istifa etmişti. Bu istifayla iktidar ve muhalefetin meclisteki sandalye sayısı 60-60 olarak eşitlendi.

İsrail’de sağın en büyük partisi muhalefetteki Likud önderi Binyamin Netanyahu’nun sağ ögelere koalisyondan istifa daveti üzerine, hükümet ortasındaki aktörler sağın öncelikli taleplerinden Batı Şeria’da daha fazla yasa dışı yerleşim yeri çalışmaları için düğmeye basmıştı.

İsrail yargısı, İsrail nezdinde de yasal statüsü bulunmayan Batı Şeria’daki 30 “karakol” yerleşim yerine ve 10 Filistinli köyüne elektrik bağlanmasını onaylamıştı. Bennett’in de koalisyon ortasındaki sağ milletvekillerine “işgal altındaki Batı Şeria’da daha fazla yerleşim yeri inşa edilmesi” kelamı verdiği aktarılmıştı.

İsrail ordusunun 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da yaşayan 3 milyon civarındaki Filistinli etraflarına örülen Ayrım Duvarı ile Kudüs ve başka biroldukça tarihi Filistin bölgesinden koparılmış durumda.

İşgal siyaseti çerçevesinde buraya yerleştirilen ve sayıları yarım milyonu bulan Yahudi yerleşimcilerle birlikte İsrail ordusu da bu bölgelerde konuşlanıyor.

Yerleşimcilerin akınları ve İsrail ordusunun müdahaleleri, Filistinliler için ömrü güç hale getiriyor. İsrail’in 1980 yılında yasa dışı olarak ilhak ettiği işgal altındaki Doğu Kudüs’te ise 200 bin civarında Yahudi yerleşimci bulunuyor.

KAYNAK: AA