Kurumsal Yönetim, G20/OECD ilkeleri nelerdir ve neden önemlidir?

acromial

New member
Yeni olanlar OECD kurumsal yönetim ilkeleriG20 tarafından benimsenen ve bunların İtalya bağlamında uygulanması, anonim şirketler birliği Assonime tarafından hazırlanan ve anonim şirketlerin rolünü analiz eden bir rehberin merkezinde yer almaktadır. yön ve kontrol şirketlerin sermaye piyasası gelişimini ve sürdürülebilirliğini teşvik etme konusunda

Kurumsal yönetim sadece bireysel şirketler için değil, aynı zamanda tüm ulusal sistem için de hayati öneme sahiptir. Kılavuz, G20/OECD İlkeleri doğrultusunda sağlam bir yönetişim çerçevesinin temel unsuru olarak bu bileşenin esnekliğinin ve gelişen doğasının altını çizerek öz düzenlemenin önemini vurgulamaktadır.

G20/OECD ilkeleri nelerdir?

Eylül 2023'te onaylanan yeni G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri, kurumsal yönetimin yeni boyutlarını yansıtıyor ve işletmelerin sürdürülebilirliğine ve dayanıklılığına daha fazla vurgu yapıyor. Bu ilkeler şu amaçlarla geliştirilmiştir: şirketlerin finansal piyasalara erişimini geliştirmekHissedarlara karşı şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik edin ve kurumsal sürdürülebilirliği ve dayanıklılığı destekleyin.

Ayrıca ilkeler, kurumsal yatırımcıların artan rolünü ele alıyor, yönetim kurallarını teşvik ediyor ve çıkar çatışmalarının açıklanmasını sağlıyor. Ayrıca kurumsal borçların artan önemini ve tahvil sahiplerinin sermaye piyasalarındaki rolünü yansıtan yeni tavsiyeler de içermektedir. Özetle, gelişen yatırımcı beklentilerinin karşılandığı, finansal piyasalara olan güvenin teşvik edildiği ve genel ekonomik sürdürülebilirliğin teşvik edildiği bir ortam yaratmayı amaçlamaktadırlar.

G20/OECD ilkelerine ve bunların işletmeler açısından önemine ilişkin bazı önemli noktalar şunlardır:

1. Uluslararası standartlar: G20/OECD ilkeleri uluslararası kabul görmüş bir standardı temsil etmektedir. Etkili ve şeffaf bir yönetim sağlamak için şirketlerin takip edebileceği ortak bir çerçeve sağlarlar. Bu, şirketlerin sıklıkla uluslararası pazarlarda faaliyet gösterdiği ve farklı bölgelerdeki yatırımcıların beklentilerine yanıt vermek zorunda olduğu küresel bağlamda özellikle önemlidir.

• Şeffaflığın teşvik edilmesi: G20/OECD ilkeleri iş uygulamalarında şeffaflığı teşvik etmektedir. Finansal bilgilerin, iş kararlarının ve politikaların doğru ve zamanında açıklanması, yatırımcı ve paydaşların güvenini oluşturmak açısından kritik öneme sahiptir.

• Hissedar hakları ve adil muamele: İlkeler, hissedar haklarının korunmasını ele alır ve büyüklüğü veya nüfuzu ne olursa olsun tüm hissedarlara adil davranılmasını teşvik eder. Bu, gücün kötüye kullanılması durumlarının önlenmesine yardımcı olur ve tüm paydaşların iş kararlarında söz sahibi olmasını sağlar.

• Yönetim kurulunun sorumlulukları: G20/OECD İlkeleri yönetim kurulunun sorumluluklarına ilişkin yönergeler oluşturur. Bu, bilinçli kararlar almayı, riskleri tanımlamayı ve yönetmeyi ve tüm paydaşların çıkarlarına saygı göstererek iş uygulamalarını denetlemeyi içerir.

• Sürdürülebilirlik ve KSS: En son ilkeler aynı zamanda kurumsal sosyal ve çevresel sorumluluğun artan önemini yansıtan sürdürülebilirlik ve KSS ile ilgili hususları da içermektedir. Bu, finansal hedefleri sosyal ve çevresel hedeflerle dengeleme ihtiyacının farkındalığını yansıtıyor.

• Finansal piyasalara erişim: İlkeler, şirketlerin finansal piyasalara erişimini geliştirmek amacıyla tasarlanmıştır. İyi kurumsal yönetim, yatırımcıların güvenini artırabilir, yatırımı teşvik edebilir ve ekonomik büyümeyi teşvik edebilir.

• Yatırımcı güveni: G20/OECD ilkelerini takip etmek, şeffaflığa, hesap verebilirliğe ve basiretli yönetime dayalı bir iş ortamının yaratılmasına yardımcı olur. Bu, yatırımcıların ve diğer paydaşların güvenini oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur.
G20/OECD ilkeleri, uluslararası standartlara uyarlanmış etkili yönetişim uygulamalarını hayata geçirmek, böylece itibarlarını, yatırımcıların güvenini ve finansal piyasalara erişimlerini geliştirmek isteyen şirketler için temel bir çerçeve sunmaktadır.

Kurumsal Yönetimin İtalyan panoraması

Öz düzenlemenin esnekliği ve gelişen doğası, İlkelerde de kabul edildiği üzere, sağlam bir yönetişim çerçevesinin temel unsurları olarak vurgulanmaktadır. Assonime kılavuzu şu alana özellikle dikkat ediyor:öz düzenlemeyönetim kurulu sorumlulukları ve sürdürülebilirlik yönetimine ilişkin ilkelerin yanı sıra Kurumsal Yönetim Kanunu'nun rolü, özellikleri ve uygulanmasına ve yönetim uygulamalarının açıklanmasına ilişkin diğer ilkeleri incelemek.

Assonime'nin analizine göre, İtalyan sistemi, özellikle sürdürülebilirlik açısından “aydınlanmış” bir kurumsal yönetim vizyonunu benimseyen İtalyan Kurumsal Yönetim Kanunu'nun 2020'deki kapsamlı revizyonu sayesinde, uluslararası standartlarla yüksek derecede uyum göstermektedir. .

Ancak, büyümeyi, yenilikçiliği ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçişi destekleyebilecek bir sermaye piyasası yaratma yönündeki daha geniş hedefe ulaşmak için iyi kurumsal yönetimin gerekli olduğu ancak yeterli olmadığı vurgulanmaktadır.