Moritanya’da ‘Maarif’ farkı

Haris

New member
Türkiye Maarif Vakfı, FETÖ ile uğraşta de kıymetli bir rol üstleniyor. Vakıf, 20 ülkede 233 örgüt okulunu devraldı. Maarif’in faaliyet gösterdiği adreslerden biri de Batı Afrika ülkesi Moritanya. Buradaki FETÖ okulları 2017 yılında devredildi. Maarif’in bu ülkede anaokulu, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 9 okulu eğitim veriyor.

ÜLKENİN EN ÂLÂ OKULU

Maarif okulları beş yıl üzere kısa bir müddetde ülke genelinde en güzel okullar sıralamasında yerini aldı. Buna paralel öğrenci sayısı da çoğaldı. 2017’de 634 olan öğrenci sayısı bu eğitim öğretim yılında bin 326’ya ulaştı. Artan öğrenci sayısı ile okullar kendi masraflarını karşılayacak ekonomik güce de kavuştu.

YÜZDE YÜZ MUVAFFAKİYET SAĞLADI

Birinci senelerda, ülke genelindeki ulusal imtihanlarda muvaffakiyet oranı yüzde 70-90’ları bulurken geçtiğimiz yıl bu yüzde 100’e ulaştı. 2021 yılında ulusal seviyede yapılan ilkokul bitirme imtihanına okulun 80 öğrencisi katılarak, tamamı imtihanı kazandı ve yüzde 100 muvaffakiyet elde etti. 2020 yılında üniversiteye giriş imtihanı birincisi Maarif mezunu Halid Muhammed el-Muhtar Sidi Ahmed oldu ve tıp eğitimi için Türkiye’yi tercih etti.

YARIŞLARDA DERECE

Maarif Vakfı okullarının öğrencileri ülke çapında düzenlenen yarışlarda da değerli dereceleri elde ediyor. Onlardan kimileri şöyleki: Moritanya genelinde düzenlenen ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği “ödüllü ralli” yarışlarına Maarif öğrencileri de katılarak 2 derece yaptı. Ulusal bazda gerçekleştirilen matematik olimpiyatları müsabakasında Maarif erkek lisesi öğrencisi 9. oldu. Dünya Bilim Bayanları Günü Münasebetiyle Düzenlenen Bilim Yarışması’nda okul öğrencisi “El Dezenfektanları Üretimi Projesi” birinci oldu. Ülke birincisi öğrenci Moritanya’yı yurt haricinde temsil etmeye hak kazandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK – YASEMİN ASAN