Türkiye’nin Afrika siyaseti The Economist’te

Haris

New member
Londra merkezli The Economist mecmuası, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle bağlantılarının son 20 yılda artış gösterdiği ve bu bağlarda, Somali’nin değerli bir örnek olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş insanları, dini önderler, kanaat başkanları, yardım kuruluşları ve gazetecilerden oluşan kalabalık bir heyetle 2011’de iç savaş ve kuraklıkla çaba eden Somali’yi ziyaret ettiği anımsatılan haberde, Afrikalı olmayan bir önderin son 20 yılda birinci sefer Somali’yi ziyaret etmesinin hem Afrika Boynuzu bölgesinde tıpkı vakitte kıta genelinde derin bağların oluşmasına taban hazırladığı tabir edildi.

Somali’deki şiddet olaylarına da değinilen haberde, ülkede Türkler dışında epey az yabancı yatırımcının bulunduğuna dikkat çekildi.

Haberde, Türk firmalarının Somali’de otel, havaalanı, yol ve resmi kurum binaları üzere birfazlaca alanda faaliyet yürüttüğü aktarılarak günlük olarak İstanbul’a uçak seferlerinin düzenlendiği kaydedildi.

Türkiye’nin en büyük yabancı üssünün Somali’de bulunduğuna ve 5 binden çok Somalili polis ve askere Türkiye tarafınca eğitim verildiğine işaret edildi.

Haberde, Somalili iş insanı Kadir Mohamud’ın kanılarına de yer verildi. Mohamud, Somali’de Türkiye’ye yönelik olumlu bir bakış olduğuna işaret ederek, “Somali’de Türk olmanın en büyük avantajlarından biri de herkesle birebir mescitte namaz kılmanızdır. Türk olmayan şirketler ve büyükelçilikler ise yalnızca yeşil alan bölgesinde faaliyet gösterme eğilimindedir.” ifadelerini kullandı.

FARKLI ALANLARDA BAĞLAR GELİŞTİRİLDİ

Atılan adımlarla Türkiye’nin Afrika’daki büyükelçilik sayısının 43’e yükseldiği, karşılıklı ticari ilgilerin 30 milyar dolara yaklaştığı bilgisi paylaşılan haberde, birfazlaca Afrika ülkesinde Türk yatırımcılarca havaalanları, stadyumlar, yollar, tren sınırları ve mescitlerin inşa edildiği vurgulandı.

Haberde, Türkiye’nin, insani yardım çalışmalarıyla ilgilerini pekiştirdiğine de dikkat çekildi.

Türkiye’nin Libya üzere ülkelerde Fransa ile Somali’de Suudi Arabistan üzere nüfuz sahibi olmak isteyen ülkelerle yüzleştiğin belirtilen haberde, Türkiye’nin Nijerya, Senegal ve Togo üzere birfazlaca Afrika ülkesiyle askeri alanda iş birliği muahedeleri imzaladığı, Afrika ülkelerinin Türkiye’nin terörle uğraş deneyimlerinden yaralanmak istediği kaydedildi.

Haberde, Türkiye’nin savaşa dahil olmaktan çok insansız hava araçları başta olmak üzere ürettiği savunma endüstrisi mamüllerini satmayı öncelikli gaye olarak koyduğu aktarıldı.

Türkiye imali insansız hava araçlarının Ukrayna, Etiyopya, Libya, Fas ve Tunus üzere ülkelerde görüldüğü, Nijerya ile Ruanda üzere ülkelerin de bu silahları almak için adım attığı tabir edildi.

Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle alakalarının meyvelerini verdiği vurgulanan haberde, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yeğeninin Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye teslim edildiği hatırlatıldı.

Afrika ülkelerinin de Türkiye’ye ilgisinin arttığı ve Türkiye’de Afrika ülkelerine ilişkin büyükelçilik sayısının 37’ye yükseldiği aktarılan haberde, 14 binden çok Afrikalı öğrencisinin Türkiye’de eğitim aldığı açıklandı.

The Economist’teki haberde görüşüne yer verilen Chatham House araştırmacılarından Abel Abate Demissie, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle askeri alanda da alakalarını geliştirdiğini tabir ederek, “Türkiye, bilhassa askeri ve ekonomik alanda yardıma muhtaçlık duyduğunuzda açık çek vermekle tanınıyor.” yorumunu yaptı.

KAYNAK: AA