Türklerden Yunanistan’a ‘ata mülkleri’ davası

Haris

New member
İkinci Dünya Savaşı periyodunda On İki Ada İtalya’nın himayesindeydi.

13 Mayıs 1940’ta periyodun İtalyan Valisi, On İki Ada içinde yer alan Rodos’taki Türklere ilişkin mülkleri kamulaştırdı.

1947’de On İki Ada, Paris Antlaşması ile Yunanistan’a bırakıldı.

5 MİLYON EURONUN ÜZERİNDE TAZMİNAT TALEBİ

Mülkleri kamulaştırılan Türkler, artık Yunan devletinden 5 milyon euronun üzerinde tazminat talep ediyor.

4 Türk, Rodos Asliye Yönetim Mahkemesi’ne atalarından kalma tapu ve dokümanlarla dava açtı. Dava, yanlış bildirim nedeni öne sürülerek reddedildi.

Ardından Türkler, bir daha Rodos Asliye Yönetim Mahkemesi ile Rodos Çok Üyeli Asliye Mahkemesi’nde iki başka dava açtı. Lakin Rodos Çok Üyeli Asliye Mahkemesi’nin son sonucunın beklenmesi nedeni öne sürülerek Rodos Asliye Yönetim Mahkemesi davayı şimdilik durdurdu.

MİRAS TALEBİ MEMLEKETLER ARASI YARGIDA

Türkler, atalarından kalan mülklerdeki hak arayışını memleketler arası yargıya taşıma hazırlığında.

100’den çok Türk Sivil Toplum Kuruluşu, İstanköy ve Rodos’un bulunduğu On İki Ada ile Batı Trakya ve Girit olmak üzere Türklere ilişkin olan mülklerde hak talebi için yasal bir kampanya başlattı.

Konunun Türk dernekleri aracılığıyla Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik İş Birliği Teşkilatı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınması planlanıyor.