Ekran Kaydı Hangi Tuşla ?

Kaan

New member
Ekran Kaydı Hangi Tuşla Yapılır?

Ekran kaydı, bilgisayar ya da mobil cihaz kullanıcıları için önemli bir özellik olarak öne çıkmaktadır. Eğitim videoları, oyun kayıtları, yazılım tanıtımları, hata raporlama ve daha pek çok alanda ekran kaydının kullanımı oldukça yaygındır. Ancak pek çok kullanıcı, ekran kaydını nasıl başlatacağını bilmemektedir. Bu makalede, ekran kaydının hangi tuşlarla yapılacağı hakkında kapsamlı bilgiler verilecektir.

Ekran Kaydı Nedir?

Ekran kaydı, bir cihazın ekranında gerçekleşen tüm hareketleri, görüntüleri ve sesleri kaydederek bir video formatında saklamanızı sağlayan bir süreçtir. Kullanıcılar, eğitim amaçlı içerikler, yazılım demo videoları veya oyun anılarını kaydetmek için ekran kaydı yapmaktadır.

Windows 10 ve 11'de Ekran Kaydı Yapmak

Windows işletim sistemi kullanıcıları, ekran kaydı yapmak için Windows’un sunduğu bazı yerleşik araçları kullanabilirler. Windows 10 ve 11’de ekran kaydı yapmak için, öncelikle "Xbox Game Bar" adlı uygulama aktif hale getirilmelidir. Bu uygulama, oyun oynarken ekran kaydı yapmayı kolaylaştıran bir araç olarak tasarlanmıştır, ancak herhangi bir uygulama üzerinde ekran kaydı yapabilmek için de kullanılabilir.

**Windows 10 ve 11'de Ekran Kaydını Başlatmak İçin Adımlar:**

1. Xbox Game Bar’ı açmak için **Windows + G** tuşlarına aynı anda basın.

2. Ekran kaydını başlatmak için **Kayıt Tuşu (F9)** veya **Başlat Tuşu** simgesine tıklayın.

3. Ekran kaydını durdurmak için, aynı simgeyi tekrar tıklayın veya **F9** tuşuna basın.

Xbox Game Bar, sadece ekran kaydını değil, aynı zamanda sesli anlatım eklemeyi ve anlık ekran görüntüsü almayı da destekler. Bu araç, kullanıcıların oyun oynarken veya bir yazılımı tanıtırken ekran kaydı yapmalarını sağlar.

MacOS'ta Ekran Kaydı Yapmak

MacOS kullanıcıları da ekran kaydı yapmak için Apple’ın sunduğu yerleşik araçları kullanabilirler. MacOS'ta ekran kaydını başlatmak oldukça basittir. Bu işlem için en yaygın kullanılan tuş kombinasyonu **Shift + Command + 5**'tir.

**MacOS’ta Ekran Kaydını Başlatmak İçin Adımlar:**

1. **Shift + Command + 5** tuşlarına aynı anda basın.

2. Ekranın üst kısmında bir araç çubuğu belirecektir. Buradan "Ekran Kaydı" seçeneğini seçebilirsiniz.

3. Tam ekran kaydı yapmak için “Tam Ekran” seçeneğini, belirli bir alanı kaydetmek için "Seçili Alan" seçeneğini seçin.

4. Kaydı başlatmak için **Kaydı Başlat** butonuna tıklayın.

5. Kaydı bitirmek için ekranın üst kısmındaki menüden **Durdur** butonuna tıklayın.

MacOS, ekran kaydını hızlı ve kolay bir şekilde başlatmak için kullanışlı bir arayüz sunar. Ayrıca, ekran kaydına ses eklemek de mümkündür.

Android Cihazlarda Ekran Kaydı Yapmak

Android cihazlar da ekran kaydı yapmayı destekleyen bir özellik sunmaktadır. Ancak, Android versiyonuna göre ekran kaydı yapmak için farklı adımlar gerekebilir. En güncel Android sürümlerinde ekran kaydı yapabilmek için ekranın üst kısmından gelen bildirim menüsünden hızlı erişim sağlanabilir.

**Android’de Ekran Kaydını Başlatmak İçin Adımlar:**

1. Bildirim panelini açmak için ekranın üst kısmını aşağıya doğru kaydırın.

2. Burada "Ekran Kaydı" simgesini bulun ve üzerine tıklayın.

3. Kaydı başlatmadan önce ekran kaydını sesli yapıp yapmayacağınızı seçebilirsiniz.

4. Kaydı başlatmak için "Başlat" butonuna basın.

5. Kaydı sonlandırmak için bildirim panelini tekrar açın ve "Kaydı Durdur" seçeneğine tıklayın.

Ekran kaydını bir üçüncü taraf uygulama kullanarak da yapabilirsiniz. Örneğin, "AZ Screen Recorder" veya "Mobizen" gibi popüler uygulamalar, Android cihazlarda gelişmiş özellikler sunmaktadır.

iPhone ve iPad’de Ekran Kaydı Yapmak

iOS cihazlarda ekran kaydı yapmak da oldukça kolaydır. Apple, iPhone ve iPad kullanıcılarına ekran kaydını hızlı bir şekilde başlatabilme imkanı sunmaktadır. Ekran kaydı yapmak için, kontrol merkezini kullanmak gerekmektedir.

**iPhone ve iPad’de Ekran Kaydını Başlatmak İçin Adımlar:**

1. **Kontrol Merkezi’ni** açmak için ekranın sağ üst köşesinden aşağıya doğru kaydırın (iPhone X ve sonrasında) veya ekranın alt kısmından yukarı doğru kaydırın (iPhone 8 ve öncesi).

2. Burada yer alan "Ekran Kaydı" simgesine tıklayın.

3. Ekran kaydını başlatmak için 3 saniyelik bir geri sayım yapılacaktır ve kayıt hemen başlar.

4. Kaydı durdurmak için, kontrol merkezinden "Ekran Kaydı" simgesine tekrar tıklayın veya ekranın üst kısmındaki kırmızı barı tıklayarak kaydı sonlandırabilirsiniz.

Apple, iOS cihazlarda ekran kaydını sesli ve sesiz olarak yapabilmenize olanak tanımaktadır. Bu özellik, özellikle oyun oynarken veya eğitim videoları hazırlarken oldukça kullanışlıdır.

Ekran Kaydını Hangi Durumlarda Kullanmalıyız?

Ekran kaydını çeşitli durumlarda kullanmak mümkündür. İşte ekran kaydının yaygın kullanım alanları:

1. **Eğitim ve Öğretim**: Kullanıcılar, çeşitli yazılımlar veya uygulamaların nasıl kullanılacağını öğretmek amacıyla ekran kaydı yapabilirler. Bu sayede izleyiciler, adım adım bir işlemi daha iyi anlayabilirler.

2. **Oyun Kayıtları**: Oyun oynayan kullanıcılar, oyun içindeki deneyimlerini kaydedebilir ve arkadaşlarıyla paylaşabilirler. Ayrıca oyun içerikleri hazırlamak için de ekran kaydı yapılabilir.

3. **Yazılım Tanıtımları**: Yazılım geliştiriciler, ürünlerini tanıtan videolar hazırlamak için ekran kaydını kullanabilirler.

4. **Hata Raporlama**: Yazılım veya sistem hatalarıyla ilgili sorunları geliştiricilere gösterebilmek için ekran kaydı yapılabilir.

Ekran Kaydı Hangi Tuşla Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ekran kaydını başlatmak için kullanılan tuşlar işletim sistemi ve cihaz tipine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak her platformda ekran kaydını başlatmanın oldukça basit ve hızlı yolları mevcuttur:

- **Windows 10/11**: **Windows + G** tuşları ile Xbox Game Bar açılır ve **F9** tuşu ile kayıt başlatılır.

- **MacOS**: **Shift + Command + 5** tuşları ile ekran kaydını başlatabilirsiniz.

- **Android**: Bildirim panelinden "Ekran Kaydı" simgesine tıklanarak kayda başlanır.

- **iOS**: Kontrol merkezinden "Ekran Kaydı" simgesine tıklanarak kayda başlanır.

Ekran kaydını başlatmak için belirli tuş kombinasyonlarını bilmek, işlemi daha hızlı hale getirir ve kullanıcı deneyimini iyileştirir. Bu nedenle, ekran kaydını yaparken doğru tuşları öğrenmek önemlidir.

Sonuç

Ekran kaydı, farklı platformlarda ve cihazlarda yaygın olarak kullanılan bir özelliktir. Windows, MacOS, Android ve iOS gibi işletim sistemlerinde ekran kaydını başlatmak için farklı tuş kombinasyonları bulunmaktadır. Kullanıcılar, ekran kaydını eğitim içerikleri hazırlamak, oyun anılarını kaydetmek ya da hata raporlama yapmak gibi birçok farklı amaçla kullanabilirler. Doğru tuş kombinasyonlarını öğrenmek, ekran kaydını daha verimli hale getirecektir.