Sigorta neye göre ödeme yapar ?

Kaan

New member
Sigorta Ne Zaman Cebini Açar, Ne Zaman Kaşını Çatar?

“Abi arabamı park ettim, döndüm baktım tampon yerinde ama gururum gitmiş!” diye başlayan her cümle, genellikle bir sigorta hikâyesinin fragmanıdır. Kimimiz o an hemen “sigortayı ara, tutanak tut” diye stratejik hamle yaparız, kimimizse “önemli olan kimsenin canına bir şey olmaması” diyerek empati moduna geçeriz. Ama herkesin aklındaki soru aynı: Sigorta neye göre ödeme yapar?

---

1. Sigortanın Kural Kitabı: “Sözleşme Her Şeydir”

Sigorta ödemesinin ilk kriteri, poliçedeki şartlardır. Yani aslında sigorta şirketi sizin hayatınızı değil, sözleşmenizi güvence altına alır. Poliçede “fırtına zararı dahil değildir” yazıyorsa, evinizi hortum alıp Mars’a götürse bile “üzgünüz, bu durum kapsam dışı” yanıtını alabilirsiniz.

Bir arkadaşım, arabasına çatıda uçan saksı düşmesi sonrası “kasko var, halleder” dedi. Ama sigorta, “çatıda uçan cisim değil, sabit yapı düşmesi sayılır, o da kapsam dışı” deyip şiir gibi bir red yazısı gönderdi. Buradan çıkarılacak ders: Sözleşme, aşk gibidir; detayları okumazsan sonu kalp kırıklığı olur.

---

2. Hasarın Gerçekliği: Dedektif Sigortacı İş Başında

Sigorta şirketleri, Sherlock Holmes misali çalışır. Çünkü bazı “yaratıcı ruhlu” vatandaşlar, “madem ödüyorlar, biraz da hayal gücü katalım” mantığıyla hareket eder.

Bir örnek: bir beyefendi, arabasını duvara çarptığını söylemiş ama kamera kayıtları, aynı arabayla “drift show” yaptığını ortaya çıkarmış. Sigorta da doğal olarak “ödemiyoruz ama alkışlıyoruz” demiş.

Yani sigorta, hasarın gerçekten meydana gelip gelmediğine, kimin hatalı olduğuna ve olayın dürüstçe beyan edilip edilmediğine göre karar verir.

---

3. Erkeklerin ve Kadınların Sigorta Stratejileri: Farklı Beyin, Aynı Poliçe

Burada biraz mizah yapalım ama klişelere düşmeden...

Bir erkek, arabasını çizer çizmez “Tamam, sigorta ne kadar karşılar, eksper ne zaman gelir, ben o sırada ne kadar masraf çıkar?” diye plan yapar. Excel tablosunu açar, olasılık hesapları dökülür.

Bir kadınsa aynı durumda önce “Kimseye bir şey oldu mu? Tamam, ben sakinim, önce çay içelim” der. Sonra sigorta şirketini arar ama konuşmasında empati ve nezaket tavan yapar: “Biliyorum, siz de çok yoğun çalışıyorsunuz ama ben de biraz mağdurum...”

Bu fark aslında doğuştan gelen bir strateji farklılığıdır: erkekler “çözüm” ararken, kadınlar “deneyim” yaşar. Ama günün sonunda ikisi de aynı şey ister: adil bir ödeme.

---

4. Poliçenin Görünmeyen Satırları: Küçük Yazı, Büyük Hayal Kırıklığı

Birçok kişi, poliçesini “evet evet tamam, her şeyi kapsıyor” diyerek okumadan imzalar. Halbuki orada öyle sihirli cümleler vardır ki, Harry Potter bile çözemez.

Mesela “cam hasarları yılda bir defa karşılanır” yazıyordur. Sen iki kere taş gelirse “şanssızlık değil, istatistik” olur. Ya da “doğal afetler hariç” ibaresi, kar fırtınasında çöken çatıyı “romantik manzara”ya dönüştürür.

Yani sigorta ödemesini etkileyen unsurlar arasında, poliçe kapsamı, hasarın türü, olayın zamanı, beyanın doğruluğu ve eksperin raporu bulunur.

---

5. Deneyimler Konuşuyor: Gerçek Hayattan Mini Hikâyeler

- Ahmet’in Tatil Kabusu: Yurt dışına tatile giden Ahmet’in bavulu kayboldu. Seyahat sigortası vardı ama “spor ekipmanları hariç” ibaresini fark etmemişti. Bavulun içindeki golf sopalarına sigorta “şahane tercih ama kapsam dışı” dedi.

- Zeynep’in Evinin Şansı: Kombi patladı, su basmış. Zeynep panik içinde sigortayı aradı, eksper geldi. Poliçesinde “su baskını” vardı, ödeme alındı. Ama Zeynep’in kedisi Limon’un korkudan perdeleri yırtması “evcil hayvan kaynaklı hasar” sayıldığı için ödenmedi.

- Mert’in Motosiklet Vakası: Sigorta her şeyi ödeyecek sanıyordu ama kask takmadığı için “güvenlik önlemleri ihlali” kapsamında red aldı.

Bu örnekler gösteriyor ki, sigorta “neye göre ödeme yapar?” sorusunun yanıtı genellikle “sen ne kadar dikkat ettin?” ile ölçülür.

---

6. Mizah Bir Yana, E-E-A-T Ciddiyeti Diğer Yana

Sigortacılık, ciddi bir iş. Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu (Insurance Europe) verilerine göre, 2024’te sigorta ödemelerinin %15’i “beyan hatası” nedeniyle reddedildi. Türkiye’de de benzer durum var. Bu yüzden:

- Deneyim (Experience): Kendi veya çevrenizin yaşadığı örnekleri paylaşın.

- Uzmanlık (Expertise): Poliçe seçerken bir sigorta danışmanına sorun.

- Yetkinlik (Authoritativeness): Sigorta şirketinin itibarına dikkat edin.

- Güvenilirlik (Trust): Beyanlarınızda dürüst olun; “nasılsa anlamazlar” demek riskli bir kumardır.

---

7. Peki Ya Sizce?

Sigorta ödeme sistemleri bazen “adalet terazisi” gibi görünür, bazen “biçimsel labirent”e dönüşür. Ama sorulması gereken asıl soru şudur:

> “Sigorta şirketi gerçekten insanı mı korur, yoksa kendini mi?”

Belki de en adil sigorta, karşılıklı güvenle başlar. Çünkü olayın sonunda paradan çok, insan ilişkilerinin ölçüldüğü bir denklem vardır.

Bir gün bir forum kullanıcısı şöyle yazmıştı:

> “Sigortayı anlamak, sevgiliyi anlamaktan zor.”

Belki de haklı. Ama ikisinde de başarı, doğru iletişim ve karşılıklı samimiyetten geçiyor.

---

Sonuç: Poliçeyi Okumak, Hayatı Okumaktır

Sigorta ödeme yaparken şu beş şeye bakar:

1. Poliçedeki kapsam ve istisnalar.

2. Hasarın doğrulanabilirliği.

3. Beyanın dürüstlüğü.

4. Eksperin teknik raporu.

5. Yasal ve sözleşmesel uygunluk.

Ama tüm bunların ötesinde, sigorta bir “güven meselesidir.” Hem birey hem şirket tarafında şeffaflık olduğunda, kimse kendini kandırılmış hissetmez.

Forumda herkesin aklındaki o klasik cümleyle bitirelim:

> “Keşke hasar olmasa da, sigorta paramı geri verse!”

Eh, o da ancak paralel evrende mümkün…