Son dakika haberi: 7,4’lük zelzele daha sonrası ülkelerden açıklamalar: Yardım takımları geliyor

Haris

New member
SON DAKİKA HABERİ: Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı’nın Sivil Savunma Birlikleri hazır hale getirildi. Azerbaycan’dan 370 kişilik arama kurtarma takımı, AFAD ve öteki takımların çalışmalarına katkı vermek üzere zelzele bölgesine intikal ediyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen şiddetli sarsıntı kararı epeyce sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü. Bu güç vakitte her türlü yardıma hazır olduğumuzu söz ediyorum” dedi.

ABD’DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Beyaz Saray’dan Türkiye’de meydana gelen şiddetli sarsıntılarla ilgili yapılan açıklamada “ABD, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı sarsıntıya ait haberler niçiniyle derin kaygı duyuyor. Gereken her yardımı sağlamaya hazırız. Lider Biden, afetten en hayli etkilenenlere yardım etmek hedefiyle ABD’nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve başka federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” tabirlerine yer verildi.

ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, “ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu, bu sabah Güneydoğu ve Orta Akdeniz bölgelerinde meydana gelen zelzelenin niye olduğu acı can kaybı ve geniş çaplı hasar için derin kederlerini tabir eder. Türk dostlarımıza en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız” denildi.

RUSYA’NIN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ: TÜRK DOSTLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafınca yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve pek epeyce vilayette hissedilen sarsıntıdan etkilenen vatandaşlara ve tüm Türk dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bu felaketi en az hasarla atlatmayı temenni ederiz. ömrünü kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.” denildi.

İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ: KALBİMİZ VE DUALARIMIZ TÜRK HALKININ YANINDA

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği de toplumsal medya hesabından paylaştığı bildirisinde, “Kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında” tabirleri kullandı. Açıklamada, “Bugün sabaha karşı yaşanan deprem daha sonrasında kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında. hayatını kaybedenlerin sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kahramanmaraş merkezli zelzele için yayımladığı bildirisinde şu tabirleri kullandı: “Türkiye’nin güneyinde meydana gelen zelzele niçiniyle İsrail devleti ismine Türk halkına derin hüzünlerimizi iletmek istiyorum. Kalplerimiz felaketin kurbanlarıyla; yaralılara acil şifa diliyoruz.”

Cohen, acil bir yardım programı hazırlanması için Bakanlığına talimat verdiğini aktardı. Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant’ın da İsrail ordusu ve Bakanlık kurumlarına insani yardım sağlanması için talimat verdiği paylaşıldı.

KKTC’DEN TAZİYE MESAJI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki sarsıntı niçiniyle Türkiye’ye taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Tatar, Kıbrıs Türk halkı ismine Türkiye’nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi. Türkiye ile her vakit dayanışma ortasında olduklarını kaydeden Tatar, “Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım ismine büyük bir keder, acı ve sıkıntıyla iletirim” tabirini kullandı.

PAKİSTAN’DAN AÇIKLAMA

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin güneydoğusunu vuran bu büyük zelzele haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları niçiniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum” tabirini kullandı. Türkiye’nin Pakistan’a her sıkıntı anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Pakistan’ın Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edilerek, İslamabad’ın yardım çalışmalarında mümkün olan tüm dayanağı sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

KAYNAK: AJANSLAR