Uykumda konuşuyorum ne yapmalıyım ?

Ilayda

New member
[color=]Uykumda Konuşuyorum: Geceye Daldığında Düşlerin Sessiz Çığlıkları

Herkese merhaba,

Bir süre önce başıma gelen ilginç bir olay üzerine biraz düşünme fırsatım oldu ve bunun hakkında sizinle bir şeyler paylaşmak istiyorum. Uykumda konuşuyorum… Evet, tam olarak bu. Hani bazen birinin uykusundan bir şeyler duyarsınız, bir kelime ya da cümle… Ama ben bunu kendim yaşıyorum. İstemediğim anlarda, kimseyi fark etmeyip, geceyi konuşarak geçiriyorum. Her gece, bir yandan rahat bir uykuya dalmaya çalışırken, bir yandan da zihnimde bir şeyler dile geliyor. İşte o geceyi düşündüm, tam da o an. O sessizliğin içindeki kelimeler neydi, kimleri anlatıyordu? Düşünmek istedim. Sizinle de paylaşmak istiyorum, belki bir çözüm önerisi olan birileri çıkar diye… Hadi, gelin birlikte bakalım.

[color=]Uykusuz Gece: Meltem'in Hikâyesi

Meltem, bir sabah uyandığında, yastığının üstünde kırık dökük kelimeler ve kafasında bulanık bir geceyi hatırlayarak uyanıyordu. Ne olduğunu tam hatırlamıyordu ama birinin ona "Meltem, sakin ol!" dediğini duyduğunu hatırlıyordu. Bir süre önce uykusunda bir tür konuşma sorunu yaşamaya başlamıştı. Başta bu durumun ne kadar sıradan olduğunu düşündü. Hatta arkadaşlarına bile gülerek anlatmıştı. Ama zaman geçtikçe, geceye dair hatırladığı parçalara daha çok takılmaya başladı. Neden bir şeyler söylerken anlam veremediği cümleler kuruyordu? Hangi düşünceler zihninden çıkıyordu da farkına varmıyordu?

Bir gün, Meltem'in eşi Can, odada uykusunda konuşurken bir süre onu dinlemişti. Can, bir problem gördüğünü fark etti. Meltem'in konuşmalarında bazen onunla hiç ilgisi olmayan konulardan bahsetmesi, ona yönelik kaygıların dışa vurumu gibiydi. Meltem, uyandığında bir şey hatırlamıyordu ama bu konuşmalar geceleri evin huzurunu kaçırmaya başlamıştı. Can, başlarda şüpheyle yaklaşmıştı. Erkeklerin genellikle çözüm odaklı düşünme tarzı gereği, bu durumu bir problem olarak görüp hemen çözüm arayışına girmişti. Belki de bu, zihinsel bir gerilimdi, belki de daha derin bir şeydi. Ama neydi? Meltem'e nasıl yardım edebilirdi?

[color=]Çözüm Arayışı: Can’ın Stratejik Yaklaşımı

Can, ilk başta bunu bir tesadüf olarak görmüş, fakat gece gece tekrarlanan bu davranışlar onu düşündürmüştü. Hemen bir çözüm stratejisi geliştirmeye karar verdi. Meltem'in yaşadığı durumun aslında "Somniloquia" olduğunu, yani uykusunda konuşma rahatsızlığını araştırmaya başladı. Bu, genellikle stres, kaygı ya da duygusal gerginliklerden kaynaklanabiliyordu. Ancak Meltem’in psikolojik durumunu gözlemleyip analiz ederken, aynı zamanda biyolojik bir temele de bakması gerektiğini fark etti. Çoğu insanın, bilinçaltında birikmiş duygusal yüklerin gece vücudu serbest bırakmasıyla bu tür davranışları sergileyebileceğini öğrendi.

Meltem, stresli bir dönemde olduğunu kabul etmişti ama Can’a yardım edebilmesi için stratejik bir çözüm bulmalıydı. Meltem’e bu durumu daha fazla ciddiye alıp bir uzmana danışması gerektiğini önerdi. Bununla birlikte, biraz rahatlatıcı bir ortam yaratmanın, akşamları yatmadan önce birkaç dakika meditasyon yapmanın ve iyi bir uyku alışkanlığı edinmenin önemini vurguladı. Ancak Meltem, bu çözümü tam anlamıştı ve her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu fark etti. Fakat bir kadın olarak, onun içine daha derin bir bakış açısı da vardı.

[color=]Kadınların Empatik Yaklaşımı: Meltem’in İçsel Yolculuğu

Meltem, bu çözüm önerisini duysa da, bir kadının empatik bakış açısına sahip olması gerektiği düşünülen bir başka gerçek vardı: İçsel bir huzursuzluk ve başkalarına duyulan empati, kişiyi bazen kendi ruhsal denklemlerinden uzaklaştırabilir. Meltem, iş hayatındaki yoğunluktan, evdeki küçük gerginliklerden ve annelik sorumluluklarından sürekli olarak etkilenen biriydi. Fakat daha da derinlerde, çevresindeki herkesi mutlu etmeye çalışırken, kendi ihtiyaçlarını görmezden geliyordu.

Meltem, bir akşam yalnız kaldığında, geceye dair düşüncelerini kendine sorarak bir içsel monolog yapmaya karar verdi. Gerçekten konuşmalarındaki cümleler neyi temsil ediyordu? Kendine şu soruyu sordu: "Acaba bu konuşmalar, gerçekten bir çıkış arayışımın mı sonucu?" Meltem’in gece boyunca kendini dinlemesi, uyandığında hafif bir rahatlama getirmişti. Sonunda, bir kadının gerçekten kendisine dönmesi, içsel bir dengeyi bulması gerektiğini fark etti.

Bu gece, Meltem bir farkındalık kazandı. Gerçekten de, kendi sınırlarını belirleyerek başkalarına hizmet edebilirdi. Bu farkındalık, yalnızca uykusunda konuşmaya son vermekle kalmadı, aynı zamanda daha derin bir içsel huzuru da beraberinde getirdi.

[color=]Hikâyenin Sonu: Birlikte Çözüm Aramak

Beni gerçekten etkileyen bir şey vardı: Meltem'in hikâyesinde, gece boyunca yaşadığı bu tuhaf davranışlar sadece bir uyku problemi değildi; aslında bir içsel huzursuzluğun, bir ruhsal çıkmazın işaretiydi. Erkekler genellikle bir çözüm arayarak, stratejik bir şekilde yaklaşmak isterken, kadınlar daha çok duygusal bir yaklaşım benimsemiş, ilişkileri derinlemesine incelemişti. Meltem’in uykusunda konuşması, aslında bir çıkış yolu arayan, içindeki duygusal gerginliği dışa vurma çabasıydı.

Sizin hikâyeleriniz nasıl? Uykuda konuşmak size de bir işaret olabilir mi? Ya da daha önce böyle bir durumu yaşadınız mı? Hadi, gelin birlikte tartışalım ve fikirlerimizi paylaşalım.